Tài liệu Bài giảng Chương 1 Quản trị doanh nghiệp: 16/08/2009
1
QUẢN TRN DOANH NGHIỆP
TS Nguyễn Minh Đức
1Nguyễn Minh Đức 2009
Doanh nghiệp TS trong nền kinh tế thị
trường
• Doanh nghiệp:
– 1 đơn vị kinh tế quan trọng của quốc gia
– Trụ cột của nền kinh tế
• Nhiềuu loại hình doanh nghiệp
– THHH
– Tư nhân
– Nhà nước
– Liên doanh
– Đầu tư nước ngoài
–
2Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
2
3Nguyễn Minh Đức 2009
Kinh doanh thủy sản
• Hệ thống kinh doanh thủy sản bao gồm :
• Sản xuất trực tiếp (vd., nông dân, quản lý trại
giống,),
• Cung cấp các nguyên vật liệu (các yếu tố đầu vào)
(vd., con giống, hóa chất, thức ăn, thuốc thú y)
• Bảo quản, chế biến (vd., các nhà máy đông lạnh thủy sản)
• Chế biến thực phNm tiện dụng làm sẵn (vd., canh chua cá ăn
liền, cháo cá basa)
• Kho vận (lưu trữ và vận chuyển)
• buôn sĩ và bán lẻ
• Môi giới
4Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
3
Kinh doanh thủy sản
• Từ những năm cuối 1800: các trang trại tự cung tự cấp
• Các cuộc chiến trên thế giới
⇒ Tăng giá thực phNm và hàng hó...
7 trang |
Chia sẻ: honghanh66 | Lượt xem: 699 | Lượt tải: 0
Bạn đang xem nội dung tài liệu Bài giảng Chương 1 Quản trị doanh nghiệp, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
16/08/2009
1
QUẢN TRN DOANH NGHIỆP
TS Nguyễn Minh Đức
1Nguyễn Minh Đức 2009
Doanh nghiệp TS trong nền kinh tế thị
trường
• Doanh nghiệp:
– 1 đơn vị kinh tế quan trọng của quốc gia
– Trụ cột của nền kinh tế
• Nhiềuu loại hình doanh nghiệp
– THHH
– Tư nhân
– Nhà nước
– Liên doanh
– Đầu tư nước ngoài
–
2Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
2
3Nguyễn Minh Đức 2009
Kinh doanh thủy sản
• Hệ thống kinh doanh thủy sản bao gồm :
• Sản xuất trực tiếp (vd., nông dân, quản lý trại
giống,),
• Cung cấp các nguyên vật liệu (các yếu tố đầu vào)
(vd., con giống, hóa chất, thức ăn, thuốc thú y)
• Bảo quản, chế biến (vd., các nhà máy đông lạnh thủy sản)
• Chế biến thực phNm tiện dụng làm sẵn (vd., canh chua cá ăn
liền, cháo cá basa)
• Kho vận (lưu trữ và vận chuyển)
• buôn sĩ và bán lẻ
• Môi giới
4Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
3
Kinh doanh thủy sản
• Từ những năm cuối 1800: các trang trại tự cung tự cấp
• Các cuộc chiến trên thế giới
⇒ Tăng giá thực phNm và hàng hóa
⇒Kích thích gia tăng sản xuất
• Sự thiếu hụt nhân lực
⇒ Cơ khí hóa
⇒Mechanization was developed largely due to labor shortages.
• Sản xuất nông nghiệp bắt đầu tập trung, mang tính công nghiệp
⇒ Suy nghĩ về sự phát triển của thủy sản từ việc nuôi quảng canh cho
đến thâm canh hóa thông qua việc mua và đầu tư thêm nhiều yếu tố
đầu vào vào sản xuất
• Nhiều hoạt động chế biến tách khỏi khung cảnh nông trại
• Kỹ thuật bảo quản sau thu hoạch được cải thiện.
• Thực phNm bắt đầu tiện dụng hơn
5Nguyễn Minh Đức 2009
Hệ thống kinh doanh thủy sản
Kinh doanh
nguyên vật liệu
Sản xuất
trực tiếp
Bảo quản,
Chế biến
thực phm
Hệ thống kinh doanh thủy sản
Sự thành công của mỗi công đoạn phụ thuộc vào quá trình hoạt động
của 2 công đoạn còn lại
6Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
4
Kinh doanh nguyên vật liệu
The Input Subsector
• Provides farmers with all things needed for production:
feed, fry, credit, equipment, fuel, chemicals
• Total level of inputs remains stagnant since WWII; but,
type of inputs has varied greatly.
• If labor costs increase, you typically see a shift towards
increased purchase of inputs (Since 1960, farm labor has
decreased 50%!)
• Purchase of more inputs actually facilitates more
production.
7Nguyễn Minh Đức 2009
The Input Subsector
• Use/efficiency of energy usage has also
changed.
• Relatively few input businesses compared
to production or processing (look at feed
manufacturing vs. the number of farms!)
• Why is this trend observed??
8Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
5
The Production Subsector
• Larger farms in all areas (including aqua-)!
• Corporate farms
• New technologies have resulted in
increased specialization of production
– genetically altered animals
– specific pathogen-free stocks (big deal in aqua)
• aquaculture production is becoming more
diversified
9Nguyễn Minh Đức 2009
The Production Subsector
• Specialization also allows for increased production
efficiency (telltale sign: increased production in face
of decreased or constant levels of input)
• Another blast from the past: production economics
– production costs increase every year due to increase input
cost
– but cost of inputs is not related to commodity prices (e.g.,
shrimp)
– when commodity prices drop, gross farm income falls, but
amount spent on inputs doesn’t (the great squeeze!)
10Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
6
The Production Subsector
• Two sizes of farms: Large (economies of scale)
and small (no economy of scale)
• Large farms: new technologies (aeration,
telemetry, genetically-improved strains)
• Small farms can also, however: sell something
that commands a high price!
• Who knows what we can get for farm raised
climbing perch in Mekong Delta?? $10, $12/lbs.
11Nguyễn Minh Đức 2009
The Processing-Manufacturing
Subsector
• Includes all business that turn raw materials into finished
(or partially-finished) products
• In aquaculture, mostly done by processors
• Also includes packaging, distribution, and sales, places and
forms desired by consumers (Marketing bill?)
• Marketing bill represents 70% of total amount spent by
consumers on food!!!
12Nguyễn Minh Đức 2009
16/08/2009
7
The Processing-Manufacturing
Subsector
• Firms in this sector are
very large (again,
gathering economies of
scale); very responsive
to consumer tastes/
preferences
• Examples: ADM (grain
processing), Zapata-
Haynie (fish meal),
Tyson Foods (feeds)
Packaging
Transportation
Before-tax profits
Fuel and power
Depreciation
Advertising
Rent
Net interest
Repairs
Other
Labor
The Marketing Bill: What are you
paying for?
13Nguyễn Minh Đức 2009
Big Companies: How do they work?
• Obviously, aquaculture depends flexibility and
diversification for success, not isolation.
• Many large companies have divisions in other
parts of the agribusiness system
• Example: Cargill, Inc., one of the largest grain
traders in the world, also largest soybean
processor, flour miller, feed manufacturers, seed
producers, etc.!!!
14Nguyễn Minh Đức 2009
Các file đính kèm theo tài liệu này:
- ch1_1537.pdf